Menu Close

O nama

 • i i na BaPoštovani posjetioci,

   Hvala vam što ste posjetili našu internet prezentaciju.

  Čast nam je da Vam  predstavimo  Fondaciju: „Institut za mir i suživot civilizacija“, Sarajevo.

  Skraćeni naziv “IPACC”, izvedeno iz engleskog naziva – „The Institute of Peace And Coexistence of Civilizations“ –

   Bosna i Hercegovina, ali i Balkan su danas u opasnosti većoj od one u 1992. godine, pred agresiju, na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Mnogi opisuju stanje u Bosni i Hercegovini , ali ne izvode krajnju opasnost nestanka DRŽAVA:

  • Nestanak države Republike Srbije,
  • Nestanak države Republike Hrvatske i
  • Nestanak države Bosne i Hercegovine;

   Mnogi mediji u svijetu pišu samo o opasnosti nestanka države Bosne, a ne uviđaju da je veća opasnost za nestanak države Republike Hrvatske i Republike Srbije, nego države Bosne.

  Zašto je u većoj opasnosti da nestane Srbija i Hrvatska prije nego država Bosna?

   Zato, što na prostor države Bosne i Hercegovine pretenduju samo Srbija i Hrvatska, a na prostore Srbije pretenduju: Velika Albanija, Makedonija, Velika Bugarska, Rumunija, Mađarska, Velika Hrvatska, dok na prostor Hrvatske pretenduju: Velika Srbija, Mađarska Austrija, Italija.

   Drugo, nestanak država: Srbije, Hrvatske i Bosne, prijeti i zbog činjenice da  masovno narod bježi iz Srbije, iz Hrvatske i iz Bosne, zbog straha od novih sukoba, zbog nezadovoljstva prema političarima koji vladaju zadnjih 20 godina.

  Pored iseljavanja naroda,  nestanku navedenih država prijeti i zbog  porasta mortalita, a pada nataliteta.

   Agresijom, prvo Srbije i Crne Gore, a zatim Hrvatske, na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine, napadnuta ideja zajedništva, pa su žrtve:  Bosanci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali, prvo stradali u vremenu 1992-95. godine, ali pravo stradanje svih naroda je nastalo nakon Dejtonskog sporazuma u  vlasničkoj transformaciji, putem koje je imovina koja je pripadala cjelokupnom društvu, prešla u ruke malog broja pojedinaca bliskih vrhovima političkih stranaka, a  cca 80% stanovništva živi ispod nivoa ljudskog dostojanstva.

   Slična situacija oko vlasničke transformacije se desila i u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, zbog čega narod napušta Republiku Srbiju, Republiku Hrvatsku, ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

   Da bi se zaustavio negativan trend, ali da bi se sa opisa stanja, prešlo na aktivno djelovanje, radi oblikovanja svijesti, u Bosni i Hercegovini, Balkanu i u svijetu, a u cilju opstanka: Bosanaca, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, formiran je IPACC- “ Institut  za mir i suživot civilizacija”, Sarajevo, sa sljedećim, glavnim,  ciljevima:

  1. Zalaganje za mir i suživot u Bosni i Hercegovini;
  2. Zalaganje da Bosna i Hercegovina ostane nukleus tolerancijesuživota multi-etničnosti i multi-religioznosti i multikulturalnosti;
  3. Zalaganje za ostvarenje istinskih sloboda i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost;
  4. Zalaganje za uspostavljanje države Bosne i Hercegovine na demokratskim principima i evropskim vrijednostima i da postane normalna i savremena država, kao većina evropskih država;
  5. Zalaganje da svaki građanin Bosne i Hercegovina ostvari pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast;
  6. Zalaganje da Bosna i Hercegovina bude most između Istoka i Zapada, most između civilizacija, u približavanju, povezivanju, saradnji i toleranciji;

  Kad se pomene riječ  “FONDACIJA”, mnogi pojedinci pomisle na fondacije koje su registrovane za pružanje novčane pomoći pojedincima iz socijalno ugroženih ciljnih grupa.

   Fondacija „Institut za mir i suživot civilizacija“, Sarajevo, nema pravo da pruža novčanu pomoć ni jednom pojedincu, bez obzira na pojedinačno teško stanje pojedinca, jer nismo za to registrovani.

   Fondacija „Institut za mir i suživot civilizacija“, Sarajevo je registrovana da poduzima aktivnosti na ostvarenju, gore navedenih ciljeva,  koji vode izgradnji mira, a sa uspostavljanjem  mira i suživota, to bi bila pomoć svima u državi Bosni i Hercegovini, na Balkanu i šire, jer je mir nedjeljiv  i mir pripada svima.

   Mir nije sve, a bez mira sve je ništa!

   Da bi ostvarili zacrtane ciljeve, “ Institut za mir i suživot civilizacija”, Sarajevo, maksimalno će se zalagati za rad na istraživanju puteva mira, suživota i prosperiteta kroz sljedeće aktivnosti:

   Da ukažemo na istorijske činjenice svima na Balkanu, Evropi i svijetu, da Bosnu nisu stvorili Amerikanci u Dejtonu, već da je Bosna najstarija država na svijetu od svih postojećih država. Bosna je kroz istoriju bila nezavisna mnogo duže vremena i od Srbije i Hrvatske.

   Da obnovimo sjećanje svima na Balkanu, Evropi i svijetu, da su mnogi umni ljudi davno rekli: “BOSNA JE VJEČITA KONSTANTA, na Balkanu je sve prolazno, samo je Bosna vječita;

   Da ukažemo na istorijske činjenice svima: u Bosni, na Balkanu, Evropi i svijetu, da ključ svih uslova za trajan mir na Balkanu kroz vijekove bio i ostao u Bosni.  

  •  Da ukažemo da istorijsku istinu, da ni Srbi, ali ni Hrvati, nisu mogli Bosnu porobiti i prisvojiti samo za sebe. Kad su pokušali porobiti Bosnu, bili su porobljeni od jačih naroda. (Mađari su porobili Hrvatsku godine i  ostala je porobljena cca 820 godina, sve do 1918. godine, a Srbija je potpala pod ropstvo Osmanskog carstva-Turaka 1389. godine i ostala je porobljena cca 550 godina,  kad su zadnji dijelovi Srbije oslobođeni 2013. godine).
  • Da istaknemo istorijske činjenice da su Srbi i Hrvati najviše stradali u međusobnim ubijanjem, nakon što su međusobno podijelili prostor Bosne između Srba i Hrvata. Po prvi put sa sporazumom Cvetković-Maček, a drugi put Sporazum Tuđman-Milošević.  (Srbi ističu da su samo u Jasenovcu Hrvati pobili 700.000 Srba, plus druga stradanja, a Hrvati ističu da su Srbi pobili Hrvate u Blajburgu, Lici i drugim mjestima). Međusobna stradanja u periodu 1992-95 su takođe velika;

   Da ukažemo na istorijske činjenice svima na Balkanu, Evropi i svijetu, da je Bosna moguća samo onda, kad cijela država Bosna pripada svima u državi Bosni. kad se svaki pojedinac: bio Bosanac, Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, ili bilo ko od nacionalnih manjina, kad se svaki osjeća svoj na svomena cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine.

   Da se mobilišu unutar Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope i svijeta, sve progresvne, miroljubive pojedince i cjelokupno javno mnijenje, na vraćanje cijelog prostora Bosne i Hercegovine svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i vraćanje na stanje prije agresije i genocida, da svaki Bosanac, Srbin, Hrvat, Bošnjak, Rom i svaki pripadnik svih manjina, imaju pravo na cijelu Bosnu, da mogu živjeti i raditi gdje hoće na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine;

   Jednostavno rečeno, da pozovemo sve snage mira i suživota, u državi Bosni, na Balkanu, Evropi i svijetu, da upotrijebimo jedini ključ mira na Balkanu, a to je da ponovo cijela Bosna pripadne svima koji u njoj žive;

   Da ukažemo da su Bosanci, Srbi, Hrvati i ostali bili najbezbjedniji i najjači u vremenu kad su branili jedni druge, a ne napadali.

  Da iz te činjenici izvuku pouku Srbi, Hrvati i Bosanci, da im je opstanak u zajedništvu, međusobnoj odrani, u miru i suživotu.

  •  Da se izvrši kritičku analizu stanja i dosadašnjih pokušaja rješenja ustavnih promjena u Dejtonskog ustava, kako bi pouke iz propalih pokušaja ustavnih promjena iskoristili u izlanoj strategiji koja neće voditi u betoniranje negativnog stanja i neće voditi u još gore stanje i podjele, koje bi vodile u još veće siromaštvo, koje može izazvati bijes širokih slojeva društva;
  • Da ukažemo da obespravljeni slojevi društva i nezavisni intelektualci mogu vratiti svoje: pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast, ponos i ljudsko dostojansvo,  samo udruženi na cijelom prostoru države Bosne i Hercegivine, a da im je TRAJAN MIR u državi Bosni i Hercegovini i Balkanu preči od svega.