Fondacija IPACC
“Institut za mir i suživot civilizacija”
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Foundation IPACC
“The institute of peace and coexistence of civilizations , Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Uvod u istoriju Bosne

ISTORIJSKI RAZLOZI ZA SAGLEDAVANJA FAKTORA STABILNOSTI NA BALKANU

Zbog nedovoljnog poznavanja istorija o Bosni i Balkanu od strane najuticajnijh svjetskih lidera, USA i EU, do sada su USA i Evropska unije učinile neoprostivu nepravdu prema rePUBLICI Bosni i Hercegovini u Dejtonu, a sa tim su potkopali temelje na kojima počiva USA danas, ali potkopavaju temelje ustrojstva kojim teži Evropska Unija.
U nastavku navodimo činjenice koje dokazuju pogrešnu spoznaju o Bosni, nekih svjetskih ličnosti:

Ugledni engleski list “Observer” objavio je skandaloznu kolumnu američkog stručnjaka za sigurnost, John Schindlera u kojoj se poziva na raspad BiH, koju ovaj navodni stručnjak naziva “pseudodržavom”.U nastavku, John Schindler, ističe sljedeće:

– Došlo je vrijeme da Zapad prizna svoj neuspjeh i da da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama, ali je za to potrebno prepraviti Titovu mapu – piše Schindler, te nastavlja:

– Krenimo od BiH, pseudodržave koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine. Milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu. Podijeljena između muslimansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske, Bosnu su stvorili Amerikanci u Daytonu. Dayton je trebao biti kratkoročni lijek za krvave rane u Bosni, ali je vremenom to postalo trajno, iako niko u ovoj zemlji to ne želi.

Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi. Niko ne može racionalno objasniti zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se mijenjaju, a granice BiH ne mogu – navodi Schindler.

Schindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljena u članstvo NATO i EU.

– Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije – dodaje Schindler. “Objavljeno: 04. 05. 2017 – 19:05 Globus „

Bivši američki obavještajac Steven Meyer rekao je za ruski Sputnjik da nema ničeg svetog u granicama i da se zbog toga zalaže za prekrajanje granica na Balkanu. On je istakao i da je svjestan da BiH nije održiva na duži rok, kao i da ona postoji na papiru, ali je zapravo fikcija. Ponovio je i da je “koliko juče” Tomislav Nikolić bio blizu da kaže da Republika Srpska treba da bude dio Srbije.

Ove izjave se po neznanju poklapaju sa izjavom koju je dao Henry Kissinger u svom intervjuu od 04.februara 2010. godine, koji je dao novinaru Charly Rose, izjavio da „Bosna nikad nije bila država“ i „Zapad će učiniti dobro, ako dopusti da se Srbi i Hrvati u Bosni spoje sa svojim odgovarajućim državama-Srbijom i Hrvatskom“.

Gore citirane izjave Henry Kissingera iz 2010. godine i John Schindlera, kao i Steven Meyera, dva bivša obavještajca obavještajne službe, dokazuju da USA politički vrh nije obavješten o istoriji Bosne, što je prouzrokovalo da se sačini Dejtonski sporazum, kojim je država Republika Bosna i Hercegovine, prekrojena na način da joj je oduzet prefiks Republika, pa ostala Bosna i Hercegovina, a dijelu Republike Bosne i Hercegovine dat je prefiks Republikla Srpska. Dejtonska država Bosna i Hercegovina je skrojena da bude nefunkcionalna i da se sama raspadne, kako je tvrdio ugledni Prof dr. Francis A. Boyle.

U cilju razbijanja starih zabluda, a pogotovo u cilju istorijske edukacije najviših dužnosnika u USA i u Evroskoj Uniji, ističemo nekoliko istorijskih činjenica o istoriji Bosne.

Svjetski istorijski arhivi sadrže činjenice da je Bosna vremenski najstarija država na svijetu , od postojećih država. Osim činjenice da je Bosna postoji više od 1000 godina, bitnija je činjenica da je Bosna bila multietnička i multireligiozna od postanka, pa je to dokaz da je Bosna prije 1000 godina bila ono što je USA danas. Mislimo na činjenicu da u USA danas žive: Englezi, Nijemci, Francizi, Kinezi, Rusi, Bosanci, Hrvati, Srbi i mnogi drugi, ali su unutar USA svi isto, svi su USA nacionalnost.
Kao siže da je kroz istoriju, Bosna bila duže nezavisna država i od Srbije i od Hrvatske, navodimo sljedeće istorijske činjenice:

HRVATSKA je kroz istoriju bila slobodna i nezavisna samo 172. godine, tačnije Hrvatska je bila slobodna i nezavisna srednjovjekovna država nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva, od 925. godine, kada je krunisan Kralj Tomislav. Bosnino prokletsvo je stiglo Hrvatsku 1097. godine, jer je nakon pogibije kralja Petra Svačića u ratu sa Mađarima 1097. godine Hrvatska izgubila samostalnost, pa su Hrvati bili pod ropstvom Austrije i Mađarske cca 800 godina, sve do 1918. godine.

SRBIJA je kroz istoriju bila slobodna takođe samo 172. godine. Kao srednjovjekovna država Srbija je postala slobodna nakon propasti Istočnog Rimskog carstva, 1217. godine krunisanjem kralja Stefana prvovjenčanog. Srbija je izgubila nezavisnos 1389. godine, nakon bitke na Kosovu polju, pogibijom kneza Lazara. Znači, Srbija je bila nezavisna država od 1217. do 1389. godine, što iznosi samo 172. godine. Od Kosovske bitke 1389. godine, neki dijelovi Srbije su bili pod Osmanskim carstvom sve do 1912. godine.

BOSNA je bila samostalna i nezavisna država punih 283 godine, znači, 1, 6 puta duže i od Hrvatske i od Srbije. Bosna je bila slobodna srednjovjekovna država od 1180 . godine, od Pevelje Kulina Bana, pa sve do 1463. godine kad je Osmansko carstvo pogubilo Bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Bosna je 74 godine bila još slobodna, nije bila potpala pod Osmansko carstvo, nakon što je Srbija porobljena nakon Kosovske bitke 1389. godine.

U nastavku, dati su mnogo širi opisi iznešenih istorijskih činjenica, koje razbijaju izjave
Henri Kizindžera i drugih, da država Bosna nije nikad bila država,(zato što nije jedoetnična), a pogotovo u cilju istorijske edukacije najviših dužnosnika u USA i u Evroskoj Uniji o vremenu, nastanka i dužini nezavisnosti država na Balkanu, prvenstveno Bosne, Srbije i Hrvatske.

Takođe , u ovom dijelu web stranice dajemo historijske činjenice da dokažemo:

Da je Bosna najstarija država na svijetu u granicama na rijekama na Drini i Savi;

  • Da je Bosna izvor civilizacije, što dokazuju Bosanske Piramide u gradu Visoko kod Sarajeva, za koje nauka tvrdi da su stare preko 35.000 godina;
  • Da je Bosna određena da bude susret civilizacija. U Bosni su vijekovina živjeli pripadnici Juduzma, Kršćanstva (katoličanstva i pravoslavlja-ortodoks), Islama ;
  • Da je Bosna istoriski bila prva država sa multietničnosti, kao što je USA danas, prva država sa multikonfesionalnosti;
  • Da je vjekovna uloga Bosne da spaja, a ne da razdvaja;
  • Da je iz svih tih i drugih razloga Bosna najvažnija država na Balkanu.